Kulinarna podróż w przeszłość w chorzowskim skansenie. Zapowiada się bardzo smaczna impreza

Sekrety powstawania regionalnych potraw, pokazy kulinarne, konkurs Smaki Regionów i oczywiście stoiska z różnymi smakołykami – tak zapowiada się „Jarmark Produktów Tradycyjnych” w Górnośląskim Parku Etnograficznym w Chorzowie.

fot. UMWS
Kulinarna podróż w przeszłość w chorzowskim skansenie Zapowiada się bardzo smaczna impreza

„Jarmark Produktów Tradycyjnych” na stałe wpisał się w kalendarz plenerowych imprez w chorzowskim skansenie i co roku przyciąga tam mnóstwo gości. Kolejną kulinarną podróż w przeszłość zaplanowano na 30 lipca 2023 r. Początek o godz. 12.00.

- Przybliży historię, receptury a nawet sekrety powstawania regionalnych potraw z których słynie nasze województwo. Podczas pokazów dowiemy się także jak powstaje olej, z czego robi się swojskie kiełbasy i co dodać do sera, żeby był bardziej aromatyczny – mówi Marcin Gaweł z chorzowskiego skansenu.

„Jarmark Produktów Tradycyjnych” w chorzowskim skansenie

Ideą jarmarku jest promocja tradycyjnych śląskich potraw i produktów regionalnych. Na licznych stoiskach będzie można nie tylko zaopatrzyć się w swojskie wyroby, ale i posłuchać o sposobach ich wytwarzania czy dowiedzieć się jak ich prawidłowo używać w kuchni.

- Wśród kulinarnych atrakcji znajdą się m.in. placki pieczone na blasze oraz specjalności przygotowane przez Koła Gospodyń Wiejskich, które nie tylko nakarmią ale również przekażą garść opowieści i kulinarnych anegdot – dodaje Marcin Gaweł.

Pokazy kulinarne przygotuje także Michał Bałazy – jeden z najbardziej znanych kucharzy w Polsce, który zaprezentuje jak w prosty i szybki sposób przygotować smaczne i niedrogie dania. Będzie można także wziąć udział w warsztatach kulinarnych i nauczyć się jak zrobić m.in. tradycyjną wodzionkę czy podpłomyki.

Kulinarne dziedzictwo regionu

Głównym punktem jarmarku będzie konkurs na najlepszy regionalny i lokalny produkt żywnościowy oraz najlepszą potrawę regionalną - „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”, organizowany przez Urząd Marszałkowski Województwa Śląskiego.

- Tegoroczna, dwudziesta druga edycja konkursu, świadczy o bogactwie i różnorodności kuchni regionalnych w naszym kraju, zaś pojawiające się co roku, nowe produkty i potrawy - o niewyczerpanej kreatywności gastronomów – zaznaczają w skansenie.

Nagrodzeni w tym roku wystawcy otrzymają specjalne zaproszenie do uczestnictwa w największej imprezie plenerowej chorzowskiego skansenu – Dniu Kartofla.

Darmowy koncert w Parku Śląskim W Ogrodzie Japońskim wystąpi Phillip Bracken

Może Cię zainteresować:

Darmowy koncert w Parku Śląskim. W Ogrodzie Japońskim wystąpi Phillip Bracken

Autor: Redakcja

18/07/2023

Skansen chorzow chalupa

Może Cię zainteresować:

"Pozdrowienia z Warszawy". Wandalizm w chorzowskim skansenie

Autor: Katarzyna Pachelska

18/07/2023

Elka znów kursuje nad Parkiem Śląskim Budowa drugiego odcinka na finiszu a co z trzecim

Może Cię zainteresować:

„Elka” znów kursuje nad Parkiem Śląskim. Budowa drugiego odcinka na finiszu, a co z trzecim?

Autor: Maciej Poloczek

17/07/2023

Subskrybuj chorzowski.pl

google news icon