Śląskie potrawy i produkty regionalne w skansenie, czyli Jarmark Produktów Tradycyjnych

Będzie smacznie i muzycznie. W niedzielę, 1 sierpnia 2021 r., w chorzowskim skansenie odbędzie się Jarmark Produktów Tradycyjnych oraz Ogólnopolski Konkurs „Nasze kulinarne dziedzictwo – smaki regionów”.

Chorzów skansen

Jarmark Produktów Regionalnych w Muzeum „Górnośląski Park Etnograficzny w Chorzowie” organizowany jest od lat po to, by promować tradycyjne śląskie potrawy i produkty regionalne.

- O tym, jak dobrze przyrządzić tradycyjne potrawy regionalne i jak zachwycić nimi domowników opowie Michał Bałazy – kucharz, Ambasador Kulinarny Polski, juror Polskich i międzynarodowych konkursów kulinarnych – który poprowadzi dla gości pokaz kulinarny wraz z degustacją przygotowanych dań – zapowiadają w skansenie.

Nie zabraknie oczywiście kiermaszu, na którym będzie można kupić i spróbować m.in. potraw wpisanych na Listę Produktów Tradycyjnych Województwa Śląskiego. Będzie także pokaz wyrabiania pierogów i podpłomyków oraz warzenia różnych gatunków piwa. Zaprezentowana zostanie także leśna bimbrownia odtworzona na ternie skansenu. Podczas jarmarku nie zabraknie także muzyki – na scenie wystąpi m.in. zespół Rube Świnie.

Jarmarkowi towarzyszył będzie – organizowany przez Urząd Marszałkowski Województwa Śląskiego – konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” na najlepszy regionalny i lokalny produkt żywnościowy oraz najlepszą potrawę regionalną.

- Tegoroczna, dwudziesta już edycja konkursu świadczy o bogactwie i różnorodności kuchni regionalnych w naszym kraju, zaś pojawiające się co roku, nowe produkty i potrawy – świadczą o niewyczerpanej kreatywności gastronomów – dodają w skansenie.

Impreza rozpocznie się o godzinie 12.30 – planowane zakończenie o godzinie 17.30. Bilety są w cenie 12 zł normalny, 8 zł ulgowy.

Program Jarmarku Produktów Tradycyjnych:

  • 12.30 – otwarcie imprezy Mirosław Riedel
  • 12.40 – Jan Krysiak z Polskiego Związku Piwowarów Domowych
  • 12.50 – Michał Bałazy – wspólne gotowanie
  • 13.10 – Kapela z Poraja
  • 13.40 – prażuchy, galas, zalewajka – dawna kuchnia Beskidu Żywieckiego
  • 13.55 – Michał Bałazy – wspólne gotowanie
  • 14.15 – Kapela z Naszego Miasteczka / degustacja zupy
  • 15.00 – Co dawniej na wsi jadano
  • 15.15 – o dawnych bimbrowniach leśnych
  • 15.35 – tajniki warzenia piwa domowego
  • 16.00 – ogłoszenie wyników konkursu na najlepsze piwo domowe

Subskrybuj chorzowski.pl

google news icon