Kielecki czy z Rudy Śląskiej? Który majonez jest lepszy?

Majonez Kielecki to marka kultowa. Produkowany jest od 15 września 1959 r., więc liczy sobie już 62 lata. Jednak także na Górnym Śląsku, w sąsiedniej Rudzie Śląskiej, wywarzany jest majonez o nieco podobnym smaku. Produkujący go zakład Pro Dym powstał w 1994 r., ale taki majonez był już dostępny w czasach PRL-u – wtedy z Prodrynu. Może ich smaki są pochodną wspólnej społemowskiej, receptury i ten rudzki też świętował 62. rocznicę?

Majonezy2

Majonez Kielecki wszedł do masowej produkcji we wrześniu 1959 roku "dzięki intensywnej pracy" wydziału badawczego ZW "Społem". Produkt szybko stał się wiodącym wyrobem firmy. W tym samym roku eksperci opracowali innowacyjną metodę produkcji octu (wgłębna fermentacja octowa), która stała się wzorem dla innych producentów z Polski i Niemiec.

Opracowana w latach 50. receptura Majonezu Kieleckiego z niewielkimi zmianami jest aktualna do dziś. Jak wspomina w rozmowie z "Echem Dnia" Janusz Cichocki, który był odpowiedzialny za wdrożenie, majonez powstał trochę przez przypadek.

- W księgarni na ulicy Sienkiewicza kupiłem wydaną w Moskwie książeczkę - instrukcję dla robotników zakładów majonezowych. Nauczyłem się wtedy trochę rosyjskiego i zacząłem czytać. Było tam kilka rysunków urządzeń i taka "mniej więcej” receptura majonezu - mówi Janusz Cichocki.

WSP Społem z dumą podkreśla, że na podstawie Majonezu Kieleckiego powstała polska norma majonezu, która obowiązuje do dziś. Majonez Kielecki dla wielu konsumentów, nie tylko z Kielc, to coś znacznie ważniejszego, niż po prostu produkt spożywczy. W sieci krążą zdjęcia tatuaży ze słoikiem Majonezu Kieleckiego.

Jedna z krakowskich lodziarni stworzyła lody o smaku Majonezu Kieleckiego, można tez kupić czapki w barwach sztandarowego produktu WSP „Społem”. W mediach społecznościowych regularnie odbywają się zaś "bitwy" zwolenników Majonezu Kieleckiego z fanami konkurencyjnych produktów.

Jak się okazuje majonez produkowany przez Pro Dym w Rudzie Śląskiej wywodzi się z tej samej starej, społemowskiej receptury, co Majonez Kielecki, ale został nieco poprawiony. A waszym zdaniem? Lepszy ten z Chebzia czy Kielecki? Niby podobne w smaku, ale...

źródło: portalspozywczy.pl

Subskrybuj chorzowski.pl

google news icon