Kielecki czy z Rudy Śląskiej? Który majonez jest lepszy?

Majonezy2

Majonez Kielecki to marka kultowa. Produkowany jest od 15 września 1959 r., więc liczy sobie już 62 lata. Jednak także na Górnym Śląsku, w sąsiedniej Rudzie Śląskiej, wywarzany jest majonez o nieco podobnym smaku. Produkujący go zakład Pro Dym powstał w 1994 r., ale taki majonez był już dostępny w czasach PRL-u – wtedy z Prodrynu. Może ich smaki są pochodną wspólnej społemowskiej, receptury i ten rudzki też świętował 62. rocznicę?

Majonez Kielecki wszedł do masowej produkcji we wrześniu 1959 roku "dzięki intensywnej pracy" wydziału badawczego ZW "Społem". Produkt szybko stał się wiodącym wyrobem firmy. W tym samym roku eksperci opracowali innowacyjną metodę produkcji octu (wgłębna fermentacja octowa), która stała się wzorem dla innych producentów z Polski i Niemiec.

Opracowana w latach 50. receptura Majonezu Kieleckiego z niewielkimi zmianami jest aktualna do dziś. Jak wspomina w rozmowie z "Echem Dnia" Janusz Cichocki, który był odpowiedzialny za wdrożenie, majonez powstał trochę przez przypadek.

- W księgarni na ulicy Sienkiewicza kupiłem wydaną w Moskwie książeczkę - instrukcję dla robotników zakładów majonezowych. Nauczyłem się wtedy trochę rosyjskiego i zacząłem czytać. Było tam kilka rysunków urządzeń i taka "mniej więcej” receptura majonezu - mówi Janusz Cichocki.

WSP Społem z dumą podkreśla, że na podstawie Majonezu Kieleckiego powstała polska norma majonezu, która obowiązuje do dziś. Majonez Kielecki dla wielu konsumentów, nie tylko z Kielc, to coś znacznie ważniejszego, niż po prostu produkt spożywczy. W sieci krążą zdjęcia tatuaży ze słoikiem Majonezu Kieleckiego.

Jedna z krakowskich lodziarni stworzyła lody o smaku Majonezu Kieleckiego, można tez kupić czapki w barwach sztandarowego produktu WSP „Społem”. W mediach społecznościowych regularnie odbywają się zaś "bitwy" zwolenników Majonezu Kieleckiego z fanami konkurencyjnych produktów.

Jak się okazuje majonez produkowany przez Pro Dym w Rudzie Śląskiej wywodzi się z tej samej starej, społemowskiej receptury, co Majonez Kielecki, ale został nieco poprawiony. A waszym zdaniem? Lepszy ten z Chebzia czy Kielecki? Niby podobne w smaku, ale...

źródło: portalspozywczy.pl

Subskrybuj chorzowski.pl

google news icon

czytaj więcej:

Święta na Górnym Śląsku

Erna warzi: przepisy na śląskie makówki, moczkę i karpia

Makówki

Richtig ślōnsko Wilijo. Na stole muszą być makówki

Zniżki w aplikacji Co Teroz

Zniżki do lokali i sklepów w miejskiej aplikacji COTEROZ

Burger

Zlot Foodtrucków w Chorzowie. Gdzie i kiedy się odbędzie?

Wege

Festiwal WegeEko w Chorzowie. Gdzie i kiedy?

Choinka w Katowicach

Zobaczcie, jak Śląsk czekał na Boże Narodzenie 100 lat temu

Bytomski lew

Ranking – najładniejsze Rynki miast w aglomeracji.