Jarmark Produktów Tradycyjnych w chorzowskim skansenie

Pokaz wytwarzania sera, pokaz warzenia piwa czy leśna bimbrownia – to tylko część atrakcji przygotowanych na kolejny Jarmark Produktów Tradycyjnych w chorzowskim skansenie.

fot. FB/Muzeum "Górnośląski Park Etnograficzny w Chorzowie"
Jarmark Produktów Tradycyjnych

Jarmark Produktów Tradycyjnych w Muzeum „Górnośląski Park Etnograficzny w Chorzowie” odbędzie się w niedzielę, 31 lipca 2022 r., w godz. 12.00 – 17.00. To okazja do promocji tradycyjnych śląskich potraw i produktów regionalnych.

Jarmark połączony jest występami zespołów muzycznych, folklorystycznych i kiermaszem, na którym można będzie spróbować dań i produktów, wpisanych na Listę Produktów Tradycyjnych Województwa Śląskiego.

- Codziennie dokonujemy wyborów tego, co znajdzie się na naszym stole – wpływa na nie oczywiście cena, ale także sposób, w jaki żywność została wytworzona. Niewątpliwie chcemy by produkty spożywcze były zdrowe, a więc mało przetworzone, najlepiej przy użyciu tradycyjnych technik. Podczas Jarmarku Produktów Tradycyjnych chcemy pokazać, że przygotowanie takiej żywności nie musi być trudne i kosztowne, zaś jej dostępność z roku na rok rośnie, czego najlepszym dowodem są wystawcy, którzy pojawiają się na naszym kiermaszu - mówi Marcin Gaweł, kierownik działu Promocji i Organizacji Imprez Muzeum „Górnośląski Park Etnograficzny w Chorzowie”

Na tegoroczny jarmark przygotowano m.in. pokaz wytwarzania sera z koziego mleka, który zaprezentuje Rafał Marchlewicz, serowar, hodowca kóz i owiec, właściciel gospodarstwa „Kozia Zagroda”. Z kolei Stowarzyszenie Piwowarów Domowych przeprowadzi pokaz warzenia piwa. Na terenie skansenu odtworzona zostanie także leśna bimbrownia, będzie więc można zobaczyć jak dawniej wytwarzano samogon.

Pokaz kulinarny Michała Bałazego w chorzowskim skansenie

Zaplanowano także pokaz wyrabiania pierogów i podpłomyków ze świeżo mielonej mąki w żarnach, który poprowadzi Urszula Kopeć z Rajczy. Goście jarmarku będą się mogli również dowiedzieć jak rozpoznać dobre wędliny, przygotowane w tradycyjny sposób oraz jak samodzielnie taką wędlinę wytworzyć.

Poznają także zastosowanie ziół w domowej kuchni podczas przygotowywania tradycyjnych potraw. Na scenie skansenu po raz kolejny wystąpi Michał Bałazy – kucharz, ambasador Kulinarny Polski, juror Polskich i międzynarodowych konkursów kulinarnych.

- Bałazy poprowadzi dla gości pokaz kulinarny wraz z degustacją przygotowanych dań. Jaką tym razem potrawę przygotuje i czego uczestnicy będą mogli spróbować – niech pozostanie niespodzianką – mówią w skansenie.

Podczas jarmarku wystąpią zespoły folklorystyczne, m.in.: Kapela Biesiadna z Poraja, Zespół Pieśni i Tańca Chorzów oraz Zespół Pieśni i Tańca „Ziemia Kłobucka”. Dla najmłodszych gości muzeum Bajkowe Skarbki Śląska wystąpią z przedstawieniem „O zaczarowanym źródle”.

Jarmarkowi towarzyszył będzie – organizowany przez Urząd Marszałkowski Województwa Śląskiego – konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” na najlepszy regionalny i lokalny produkt żywnościowy oraz najlepszą potrawę regionalną.

Subskrybuj chorzowski.pl

google news icon